Nemám ráda vaření. Fakt ne, skoro bych to označila i slovem nenávist. Jakmile se jídlo dělá déle jak půl hodiny, odmítám se vůbec snažit. Co když jste ale pár a vaše drahá (tak jako může být i levná, hahaha… jo, to byl blbej vtip, já vím) polovička přijede na několik dní za vámi a pokud nechcete, aby vás finančně zruinovaly restaurace či stálé donášky pizzy, musíte prostě uvařit. Ano, samozřejmě, že jsem nápadně nenápadně přesvědčovala svoji přítelkyni, ať dělá jídlo ona, ale řekněme si to na rovinu – je to děsně trapné, když jste hostitelkou vy… A tak nastal den D, kdy jsem se rozhodla uvařit.
Plánovala jsem asi měsíc. Přemýšlela jsem o tom pravém jídle natolik, že se mi o něm jednou i zdálo. Zvažovala jsem, zda se pustit do klasické české kuchyně, anebo zvolit své oblíbené indické jídlo. Nakonec jsem vybrala variantu číslo dvě. Okamžitě bylo rozhodnuto, že své přítelkyni představím Vindaloo, jeden z mých nejoblíbenějších pokrmů.
Co je to to vyndal ho – co?
Vindaloo je velice populární pálivé indické jídlo, které bylo přivezené Portugalci do tehdejší provincie Goa. Původně se vařilo z vepřového masa marinovaného ve vinném octě a česneku a podávalo se s brambory. Dnes je nejčastěji připravováno z kuřecího masa a pestrého koření, kde jsou základem skořice a různorodé chilli papričky. V restauracích se podává s rýží.
Trable lesby, která umí vařit stejně dobře, jako natáčet na mobilní telefon (vůbec)
První otázka, co jsem si položila zněla, proč tam musím dávat vývar a kde se jako kupuje? A to jako prodávají samotné kosti? Přiznám se, že nebýt společného nákupu s mojí přítelkyní, vážně bych v Tescu hledala něco jako „kosti na vývar“.
Druhý problém nastal při míchání koření. Já totiž zkrátka nemám to „ženské cítění na vaření“ a když si dělám jídlo, kořením ho stylem „co dům dal“ a „jak se mi to zrovna líbí“. Tím myslím, že když je v receptu například majoránka a já ji zrovna nemám, klidně tam šprcnu trochu grilovacího koření. Vždycky to nějak dopadne. A tak jsem od oka házela všechny ty druhy koření z receptu na to nakrájené maso a doufala, že se to vsákne. Což o to, vsáklo se, ale ten poměr…
Základní rady pro recept na kuře Vindaloo:
směs exotičtějšího koření jako je kardamon, cumin, kurkuma, kajenský pepř, garam masála a černé hořčičné semínko
kuřecí maso
ujistěte se, že vaše polovička jí pálivé jídlo a zjistěte její práh snesitelné „bolesti“.
- rozšiřte si obzory díky znalosti Scovilleovy stupnice, která měří pálivost papriček
nestrkejte si Trinidad papričku do očí
- Může se vám zdát, že je tento tip úplně mimo, ale mně se to stalo. Při krájení cibule mi slzely oči a já zapomněla, že jsem zrovna kořenila kuřecí maso a… oslepla jsem asi na dvě minuty. Žádný strachy, přejde to, ale zkuste nebýt takové krávy, jako já.
nedělejte toho kotel, pokud si nejste jisti, jak to dopadne
nedávejte si poté vodní dýmku, jinak vám bude opravdu zle
Po třech hodinách upoceného stání u plotny
Když jsem sledovala, jak se dusí ta horda masa na pánvi (už jsem se konečně dozvěděla, co znamená v receptech „poduste maso“), naznala jsem, že je na čase uvařit rýži. Normálně si kupuji sáčkovou, takže jsem zvyklá, že dám do hrnce dva sáčky, adekvátní množství vody a je to. Jenže teď, teď jsem chtěla něco speciálního, a tak jsem jako přílohu zvolila jasmínovou rýži (nesáčkovou). Takže jsem s klidem nasypala celou krabici do hrnce, dala tam vodu stylem „tak se mi to líbí“ a čekala. No, dopadlo to katastrofálně, nejen, že ta rýže byla nedovařená, ale zároveň se totálně připálila a přilepila na spodek hrnce. Na druhou stranu, kuře vonělo a vypadalo fajn.
Pyšné a radostné servírování
Naházela jsem vše hezky na talíře a donesla své drahé. Ale co se nestalo. První sousto, které si nabrala na lžíci, obsahovalo mnou špatně nakrájenou papričkou, tudíž si kousla do 18. nejpálivější papričky na světě. No konec. Takže z mého kotle ochutnala jednu lžíci a málem umřela, já jsem svou porci celou nedojedla, bylo to opravdu syté. Pálivost mi nevadila, mám ráda, když mi to hezky protáhne dutiny, avšak bylo toho opravdu moc. Tak mi nezbylo nic jiného, než nacpat přeplněnou pánev a kotel nedovařené rýže do ledničky a objednat pizzu.
Můj zvrácený pokus jsme završily vodní dýmkou a sangrií, po čemž se mi udělalo vážně hodně nevolno. Zkrátka, lépe se to podařit nemohlo.